Hoe kun je gezond en productief thuiswerken?

Productief thuiswerken tijdens de corona-uitbraak kan een hele uitdaging zijn. Daarom hebben we research gedaan en de meest zinvolle bevindingen hieronder voor je op een rijtje gezet.

Doe De Deur Dicht

Je blijven concentreren op je werk kan lastig worden als werk en privé niet voldoende gescheiden zijn. Onze tip: simuleer zo veel mogelijk een echt kantoor. Een eenvoudig maar sterk begin is het DDDD-principe: Doe De Deur Dicht. Een bordje aan de deur met deze boodschap herinnert ook familie en huisgenoten eraan dat er hard gewerkt moet worden. Bovendien baken je zo je werkterritorium af. Zodra je achter een gesloten deur zit, weet iedereen hoe laat het is: werktijd. 

Zorg voor goed overleg en een duidelijke planning

Blijf dagelijks in contact met je collega’s en zorg voor een strakke planning, aldus businesscoach Erno Hannink in de Volkskrant. Zo blijf je betrokken bij je team. Overleg waarmee je bezig bent en zorg voor vaste feedbackmomenten, bijvoorbeeld aan het einde van de dag.

 

Thuiswerken videobellen

Zorg voor elkaar

Terwijl je nieuwe thuiskantoor veel lijkt op je werk, doe je er goed aan je privéleven ook echt privé te houden. Woon je met familie of huisgenoten? Al die extra uren op elkaars lip kunnen erg gezellig zijn, maar dat hoeft absoluut niet. En onderlinge spanningen wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. 

 

Veel tips hebben de laatste weken de ronde gedaan, waarvan we de beste voor je op een rijtje zetten:

  • 'Houd rekening met elkaar, blijf fit en verpest de goede sfeer vooral niet', aldus astronaut André Kuipers in gesprek met de NOS. Hij is ervaringsdeskundige vanwege de maanden waarin hij zich beroepshalve met collega’s in quarantaine bevond.
  • Focus ook op leuke dingen. Dat is de gouden tip volgens relatiedeskundige Fiona Brouwer. 'Humor is echt belangrijk. Zing, dans, betrek de kinderen erbij.'
  • Een ander advies van Brouwer is om iets vaker dan gebruikelijk tot tien te tellen. Maar duw elkaar niet weg als je geïrriteerd bent. Als je het er niet over wilt hebben, kun je beter aangeven dat je er later nog wel op terugkomt. 

Herstel voldoende

Genoeg herstellen is de basis voor presteren. Wie niet voldoende kan herstellen, maar desondanks wil of moet presteren, pleegt roofbouw en verzwakt zichzelf op den duur. 

Neem regelmatig een break, ga even iets heel anders doen, maak een wandeling, ga even een stukje fietsen. Zorg ook voor voldoende slaap.

Tips voor werkgevers

Al voor de corona-uitbraak is er natuurlijk nagedacht over verantwoord thuiswerken - en wat werkgevers hierin kunnen betekenen. Een voorbeeld daarvan is de arbo-handreiking voor thuiswerken. De rol van de werkgever zit onder andere in de volgende aspecten:

  • Investeren in de kantooruitrusting en andere basisbehoeften. Hiervoor is het nooit te laat, zelfs al werkt het hele kantoor al vanuit huis. Ook thuiswerkplekken behoren natuurlijk arbo-proof zijn. Geef medewerkers een checklist om te bezien of hun thuiswerksituatie deugdelijk is. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) - zie ook bijlage 1 van de arbo-handreiking voor thuiswerken. Hierin kun je polsen hoe het staat met zaken als geluid, ergonomie en lichtinval.
  • Heb aandacht voor preventie.
  • Organiseer voldoende terugkoppeling. Heeft de werknemer voldoende werk? Of juist niet? Weet de werknemer wat te doen als hij hulp nodig heeft? Zorg voor duidelijkheid door een vaste contactpersoon en informatievoorziening aan te bieden. 

Thuiswerken en de wet

Bekijk ook wat er in de wet staat over thuiswerken